Kln. Psk. Dilara Irmak Gaygusuz
20 Mar 2023
Her şey tanımlamakla başlar, bildiğimiz şeyler düzelir. Bilmediklerimiz korkutucudur. Öğrenmekten korkmayın.
Panik bozukluk, aniden ortaya çıkan yoğun korku veya endişe ataklarıyla karakterize edilen bir anksiyete bozukluğudur. Panik atakları, beklenmedik bir şekilde gelişen ve genellikle birkaç dakika süren yoğun korku veya rahatsızlık hissi ile belirgin hale gelir. Bu ataklar fiziksel semptomlar, zihinsel semptomlar ve duygusal semptomlarla birlikte gelebilir.
Panik atak ve panik bozukluk aynı değildir. Panik atak, panik bozukluğun bir semptomudur ve her zaman gözlemlenmek zorunda değildir.
Panik bozukluk belirtileri şunları içerebilir:
Panik Ataklar: Aniden başlayan ve şiddetli anksiyete ile karakterize edilen bu ataklar, kalp çarpıntısı, terleme, titreme, göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, mide bulantısı ve terleme gibi fiziksel semptomlarla birlikte görülebilir.
Agorafobi: Panik ataklarından sonra kişinin benzer atakların tekrar gerçekleşmesinden korkarak, kalabalık yerlere gitmek veya evden çıkmak gibi durumlardan kaçınma davranışı geliştirmesi durumuna agorafobi denir.
Sürekli Endişe: Panik bozukluğu olan bireyler, gelecekte daha fazla panik atak yaşama endişesi taşıyabilirler. Bu sürekli endişe ve korku da günlük yaşamı etkileyebilir.
Fiziksel Semptomlar: Panik ataklar sırasında bireyler fiziksel semptomlar yaşayabilir. Bunlar arasında kalp çarpıntısı, titreme, terleme, nefes darlığı, göğüs ağrısı, mide bulantısı gibi belirtiler bulunabilir.
Duygusal ve Zihinsel Semptomlar: Panik ataklar sırasında korku, çaresizlik, ölüm korkusu veya delirme hissi gibi yoğun duygusal ve zihinsel semptomlar da görülebilir.
Panik Atak, Panik Bozukluk Üzerine
Panik bozukluk nedeni tam olarak anlaşılmamış olsa da genetik yatkınlık, beyin kimyasındaki dengesizlikler ve çevresel faktörlerin etkileşimi bu bozukluğun ortaya çıkmasında rol oynayabilir. Stresli yaşam olayları, travmalar veya belirli bir durumda panik atağa maruz kalma da risk faktörleri arasında yer alabilir. Fakat her stresli yaşam olayı panik atak yaşanmasına sebep olmaz.
Başlık #1: Panik Atak Nasıl Geçer?
Başlık #2: Panik Atak Nasıl Olur?
Başlık #3: Panik Atak Ne Kadar Sürer?
Başlık #1: Panik Atak Nasıl Geçer?
Panik bozukluk, tedavi edilebilir bir durumdur. Psikoterapi (terapi), ilaç tedavisi veya bu iki yöntemin kombinasyonu, panik atakları kontrol altına almak ve kişinin günlük yaşamını etkileyen semptomları azaltmak için kullanılabilir. Eğer panik ataklar veya anksiyete semptomları sizde veya bir yakınınızda varsa, bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmek önemlidir.
Panik atak sırasında nefes almak zor olabilir. Derin ve yavaş nefes alarak vücudunuzu sakinleştirmeye çalışın. Nefes alırken 4'e kadar sayın, sonra nefesinizi 4'e kadar sayarak verin. Bu nefes alma tekniği sakinleşmenize yardımcı olabilir. Endişe ve panik ataklar arasında bir döngü olabilir. Endişe duyduğunuzda panik atak yaşama olasılığınız artabilir. Kendinizi sakinleştirmeye odaklanın. Kendinize "Bu geçici bir durum, geçecek" gibi olumlu ifadelerde bulunabilirsiniz.
Etrafınızdaki birine panik atak geçirdiğinizi ve desteğe ihtiyacınız olduğunu bildirin. Birinin yanınızda olması ve sizi rahatlatmaya çalışması yardımcı olabilir. Eğer panik ataklar sık sık tekrarlıyorsa veya günlük yaşamınızı ciddi şekilde etkiliyorsa, bir sağlık profesyoneli veya terapistten yardım almayı düşünün. Terapi ve gerektiğinde ilaç tedavisi, panik atakların yönetilmesine yardımcı olabilir.
Başlık #2: Panik Atak Nasıl Olur?
Panik ataklar, aniden ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan yoğun korku veya endişe hisleriyle karakterizedir. Nefes almakta zorlanabilirsiniz ve hızlı nefes alıp verme hissi yaşayabilirsiniz. Bu durum nefes alıp vermenizi daha da zorlaştırabilir ve anksiyeteyi artırabilir. Panik atakların belirtileri ve şiddeti bireyden bireye farklılık gösterebilir, ancak genellikle aşağıdaki şekillerde oluşur:
Panik ataklar sırasında vücudun "savaş ya da kaç" tepkisi aktive olur ve bir dizi fiziksel semptom ortaya çıkar. Bunlar arasında kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı veya rahatsızlık, nefes darlığı, terleme, titreme, mide bulantısı veya rahatsızlık, baş dönmesi veya başı dönme hissi yer alabilir. Panik atak sırasında yoğun bir korku, ölüm korkusu veya çıldırma hissi ortaya çıkabilir. Bu duygusal tepkiler sizi kontrol etmek konusunda çaresiz hissettirebilir.
Panik atak sırasında düşünceler hızlı bir şekilde dolaşabilir. Kontrolünüzü kaybetme, delirme veya çıldırma hissi yaşayabilirsiniz. Ayrıca panik atak sırasında gerçeklikten kopmuş gibi hissedebilirsiniz. Vücudunuz terleyebilir ve titreyebilir. Bu semptomlar özellikle panik atak sırasında şiddetli olabilir. Göğüs bölgesinde ağrı veya sıkışma hissi yaşanabilir. Bu durum çoğu kişiyi kalp krizi geçiriyormuş gibi hissettirebilir.
Başlık #3: Panik Atak Ne Kadar Sürer?
Panik atakların süresi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Genellikle panik ataklar birkaç dakika ile 20-30 dakika arasında sürer. Ancak bazı durumlarda daha uzun sürebilir veya daha kısa sürebilir. Panik atak sırasında yaşanan yoğun korku ve endişe hissi, süresiz gibi hissedebilir ve bu da atakları daha korkutucu hale getirebilir. Panik ataklar genellikle yoğun bir şekilde başlar ve hızla zirveye ulaşır. Zirve noktasından sonra semptomlar yavaş yavaş azalmaya başlar. Panik ataklar sona erdiğinde, kişi genellikle yorgun ve halsiz hissedebilir..
Unutmayın ki panik ataklar bir anda gelir ve geçebilir. Yukarıdaki adımlar size yardımcı olabilir, ancak panik ataklarınız devam ederse bir uzmandan yardım almayı düşünmelisiniz. Diğer türlü panik atak yaşamadığınız anlarda bile bunu yaşama ihtimalinizin getirdiği kaygı sosyal yaşamınızı etkiler ve işlevselliğinizi azaltır bir hale gelebilir.