Hayatımıza pandemi ile birlikte giren kavramlardan bir tanesi de online psikolog olmuştur. Psikoterapi kavramı, yıllar içerisinde değişiklik göstermiştir. Temeli aynı kalsa da çağa ayak uydurarak insanların istek ve ihtiyaçlarına göre biçim değiştirmiştir. Pek çok kişinin avatantajlar ve dezavantajlarını konuştuğu bir konu olan online terapi konusunu gelin daha yakından inceleyelim ve çağın gerekliliklerine göre değerlendirelim.
Çağın gereklilikleri burada önemli bir kavram. Var olan bir değişimi, yalnızca değişiklik üzerinden değerlendirirsek eksik kalırız. Bir değişiklik bulunduğu koşullarla birlikte var olur. Bu sebeple olanlara bütünsel bir bakış açısı ile yaklaşmamız gerekir. Online psikolog kavramı nasıl ortaya çıktı? Nasıl bu kadar popüler bir hale geldi? Avatantajları ve dezavantajları neler?
Online Psikolog Süreci
İlk olarak online terapi kavramının ortaya çıkışına bakalım. Hayatımıza akıllı telefonlar, bilgisayarlar, sanal gerçeklik gözlükleri aşama aşama girmeye başladı. Büyük şehirlerde yaşamın ve vaktin değerinin dönüşmesi ile birlikte insanlar işlerini daha hızlıca halletmenin yollarını aramaya başladı. Bununla beraber online alışveriş dönemi başladı. Online alışveriş furyası ile hayatımızda birçok düzen değişti ve bir şeyleri yapmanın daha kolay ve hızlı yolları olduğunu keşfetmeye başladık.
Online toplantılar, uzaktan çalışma yöntemleri diğer eklenen kavramlar oldu. Bütün bunlar olurken online terapinin büyük ivme kazanması pandemi dönemi ile birlikte oldu. Zaten hali hazırda online kavramına alışmış olan bizler için adapte olması nispeten daha kolay bir hale geldi. Yüz yüze görüşmek bir tehlike unsuru oluşturabilirdi ancak pandemi geçtikten sonra da online terapi furyası artarak devam etti. Peki neden?
Online Psikolog Avantajları ve Dezavantajları
Bu kadar gittikçe popüler hale gelmesinin başlıca sebeplerinden bir tanesi online psikolog kavramının hayatımıza getirdiği avantajlar oldu. İlk olarak büyük şehirlerdeki bir yerden bir yere giderken geçen zamanı kazanmak insanlar için büyük bir öncelik oluşturdu. Öte yandan küçük şehirlerde yaşayan ve psikoloğa erişim imkanı kısıtlı kişiler için de istediği bir şehirde veya istediği bir ülkede dilediği bir psikologtan seans alma şanısını yakaladı.
Bunların yanına bir de kişilerin kendi evlerinde, güvende hissettikleri yerlerde problemlerini anlatabilme olanakları eklenince online psikolog pek çok insan için ideal yöntem olarak görüldü. Elbette ki bunların yanında dezavantajlı olduğunu düşünen pek çok kişi de çıktı. En temel dezavantaj olarak rahatlıkla bulunduğu ortamda anlatmak istediklerini anlatamama olarak görüldü.
Özellikle kendilerine ait bir alan yaratmakta güçlük çeken kişiler online psikolog konusunda çeşitli zorluklar yaşadı. Bunun yanında eyleme yönelik hareketlerin uygulandığı psikoterapi yöntemleri için de online terapi yöntemi çeşitli zorlukları beraberinde getirdi. Avantajlar ve dezavantajların arasında insanlar kendilerine en uygun olanı seçmeye başladı.
Sonuç
Sonuç olarak online psikolog kavramı beraberinde çeşitli avantajları ve dezavantajları getirmektedir. Yapılan araştırmalar online terapinin yüz yüze yapılan terapiden bir farkı olmadığını ortaya koymaktadır. Burada esas olan kişinin kendi yaşamı için uygun olan yöntemi seçmesidir. Kendi yaşamınız için uygun olan, size kolaylık sağlayabilecek bir yöntemi bulduğunuzda online veya yüz yüze terapi almanız bir farklılık sağlamayacaktır.
Kendimizi tanımak, ihtiyaçlarımızı anlamak burada tekrar ön plana çıkmaktadır. Terapi kavramında sürdürülebilirlik önemlidir. Online psikolog ile daha sürdürülebilir bir psikoterapi süreci yaşayacağınıza inanıyorsanız o zaman onu seçmeniz, aksini düşünüyorsanız da yüz yüze terapiye başlamanız daha etkili olacaktır. Adapte Psikoloji üzerinden de online terapi randevunuzu oluşturabilirsiniz.
Kln. Psk. Dilara Irmak Gaygusuz
Comments