Narsistik kişilik bozukluğu bütün kişilik bozukluklarında olduğu gibi ilişkisel problemlere işaret etmektedir. Narsistik özellikler kendini üstten görme gibi gösterebileceği gibi bazen hiç anlaşılmadan da yaşantılanabilir. Bir kişinin narsistik kişilik bozukluğu her zaman dışarıdan açıkça gözükmez. İlişkide bulunduğunuz kişide bir tuhaflık olduğunu hissedebilir ancak bunu bir türlü tanımlayamayabilirsiniz.
Narsistik kendini her alanda yeterli ve güçlü görür. Etrafındaki diğer insanlar ona hiçbir zaman yetişemez. Kendisi her şeyin en iyisini bilir ve bu bilgisini de herkese sürekli bir halde kanıtlamaya çalışır. Halk arasında kimi zaman kibirli olarak anlaşılabilecek davranışlar sergiler. Ancak bütün bunların arkasında kırılgan bir kendilik vardır. Gelin bu kırılgan yapıyla birlikte narsistik kişilik bozukluğu konusunda daha detaylı bir inceleme yapalım.

Narsistik Ne Demek?
Narsistik ne demek daha yakından baktığımızda bütün o özelliklerin arkasındaki kırılgan yapıya denk geliriz. Aslında bütün kırılganlıkları kapatmak için örülmüş bir duvar vardır. Bu duvar insanlara daha üstten bir bakışa dair olabilir. Bu sebeple narsistik kişilik bozukluğu olan insanlar, psikoterapiye daha nadir gelirler. Psikoterapiye gelmek, onlar için kırılgan yapılarını da göz önüne sermektedir.
Psikoterapiye gelen narsistik kişilik bozukluğu olan insanlar da genellikle kendi yaşamlarında yaptıkları gibi terapistilerini aşağılar ve yetersiz görürler. Kendi yetersizliklerini ve kırılganlıklarını kapatmak için bu özellikleri bir başkasına atfederler. Yetersiz gördükleri terapistlerle terapi sürecini devam ettiremezler. Sonuç olarak psikoterapiye gitseler bile ya sıklıkla terapist değiştirirler ya da terapiyi yarıda bırakırlar.
Narsistik Özellikler
Narsistik özellikler aslında yukarıda sıraladığımız gibidir. Ancak her zaman yukarıda sıraladığımız gibi açıkça gözüken özellikler olmayabilir. Narsistik kişilik bozukluğu örtük bir halde de gözlemlenebilir. Bu kırılgan narsisizm olarak da bilinir. Özel olduğuna dair inançlar, diğerlerine karşı beslenen kıskançlık duyguları, empati eksikliği vb. özellikler ortak olarak bulunmaktadır. Ancak kırılgan narsisizm kişinin kendisini göstermesine zıt olarak kişinin daha alçak gönüllü, mütevazi biri olarak tanımlanması ile kendini göstermektedir.
Sonuç olarak bir kişiye herhangi bir tanı koyabilmek görüldüğü kadar kolay değildir. Narsist olarak tanımladığınız bir kişi, gerçekten bilgili olabilir ve sizin bakış açıınızla alakalı bir yanlılık söz konusudur. Çok alçak gönüllü dediğiniz biri de tam tersi narsist olabilir. Bu kişilerle yan yanayken sürekli sadece siz suçlu ve haksız çıkarsınız. Buralardan işaretler bulabilir, ancak hiçbir zaman emin olamazsınız.
Comments